مقالات آموزشی

آشنایی با تجهیزات اکتیو شبکه

تجهیزات اکتیو شبکه

به کلیه تجهیزاتی در ساختار شبکه که به برق متصل میشوند و به صورت فعالانه با سیگنال داده کار می کنند و باعث تقویت سیگنال ، اصلاح سیگنال و ارزیابی و… میشوند تجهیزات اکتیو گفته میشود.

این تجهیزات در شبکه سیگنال ها را تولید می کند و از طریق تجهیزات پسیو آن ها را در شبکه جابه جا می کنند.

تجهیزات اکتیو شبکه شامل چه مواردی هستند؟

  • سوئیچ
  • روتر
  • پرینت سرور
  • اکسس پوینت
  • کارت شبکه
  • مودم
  • فایروال
  • هاب

سوئیچ

سوئیچ شبکه یکی از عناصر اصلی شبکه های کامپیوتری است که وظیفه برقراری ارتباط بین سایر تجهیزات را به عهده دارد. با استفاده از سوئیچ، چندین کاربر قادر به ارسال اطلاعات از طریق شبکه در یک لحظه خواهند بود. سوئیچ همانند روتر، امکان ارتباط گره های متفاوت (معمولا کامپیوترهای) یک شبکه را مستقیما با یکدیگر فراهم می نماید.

سوئیچ هایی که برای هر یک از اتصالات موجود در شبکه داخلی استفاده می گردند، سوئیچ های LAN نامیده می شوند. سوئیچ ها جریان داده شبکه را به وسیله انتقال یک بسته دریافتی به یک دستگاه یا بیشتر مدیریت می کنند.

برخی از سوئیچ ها در لایه پیوند داده ها  کار می کنند بدین معنی که سوئیچ از آدرس سخت افزاری یا MAC Adress  برای انتقال داده استفاده می کند برخی از سوئیچ ها نیز در لایه شبکه  کار می کنند. یک سوئیچ شبکه در لایه ۳ می تواند تمام یا بیشتر عملکردهای یک روتر را انجام دهد.

انواع سوئیچ  شبکه

  • سوئیچ Fixed
  • سوئیچ ماژولار (Modular Switches)
  • سوئیچ Stackable
  • سوئیچ PoE
  • سوئیچ فیبرنوری
  • سوئیچ غیرمدیریتی (Unmanaged)
  • سوئیچ مدیریتی (Managed)
  • سوئیچ هوشمند (Smart Switch)
  • سوئیچ لایه ۳
  • سوئیچ دیتاسنتر

جهت آشنایی بیشتر با انواع سوئیچ و کاربرد آنها مقاله “سوئیچ شبکه چیست؟ انواع آن کدام است؟ چه کاربردی دارند؟” را مطالعه کنید.

روتر

روتر یکی از دستگاه های شبکه ای مهم است که استفاده از آن در شبکه های LAN و WAN به امری متداول تبدیل شده است.

جهت ارسال داده از شبکه ای به شبکه دیگر هنگامی که یک شبکه بزرگ باشد و هر قسمت از آن دارای یک محدوده آی پی متفاوت باشد از روتر استفاده می شود. در واقع روتر بین این قسمت ها ارتباط برقرار می کند.

اگر فقط یک شبکه فعال داشته باشیم که در یک محدوده  آی پی مشخص فعالیت می‌­کند و همچنین اگر با خارج از شبکه مورد نظر ارتباطی صورت نگیرد، نیازی به استفاده از روتر ها نیست.

جهت آشنایی بیشتر با انواع روتر و کاربرد آنها مقاله “روتر شبکه چیست؟ انواع آن کدام است؟ چه کاربردی دارند؟“را مطالعه کنید.

پرینت سرور

ممکن است تا به حال برای شما این اتفاق رخ داده باشد که بخواهید بدون نیاز به کامپیوتر ، پرینتری را به اشتراک بگذارید تا کاربران از طریق شبکه به آن متصل شوند و پرینت های خود را ارسال نمایند.

در این شرایط شما پرینتر خود را با کابل USB یا Parallel به پرینت سرور متصل می کنید و از طرف دیگر پرینت سرور را با یک کابل شبکه به سوئیچ شبکه وصل می کنید با  این کار باعث میشوید که پرینت سرور آی پی بگیرد و در شبکه شناسایی شود.از این به بعد کاربران درخواست های پرینت خود را به طور مستقیمً برای پرینتر میفرستند و دیگر نیازی به این که یک کامپیوتر همیشه روشن باشد و یک پرینتر روی آن به اشتراک گذاشته شده باشد نیست.

جهت آشنایی بیشتر با پرینت سرور مقاله “پرینت سرور چیست؟چگونه کار می کند؟ چه مزایا و معایبی دارد؟” را مطالعه کنید.

اکسس پوینت

در شبکه های وایرلس به یک سخت افزار جهت برقراری ارتباط بین کامپیوتر ها احتیاج داریم که به آن اکسس پوینت می گویند. اکسس پوینت به دستگاه های دارای WiFi اجازه دسترسی به یک شبکه سیمی را می دهد. در واقع کاربرد اکسس پوینت در شبکه های وایرلس همانند کاربرد سوئیچ در شبکه های کابلی می باشد.

جهت آشنایی بیشتر با اکسس پوینت مقاله “اکسس پوینت چیست؟چه کاربردی دارد؟” را مطالعه کنید.

کارت شبکه

کارت شبکه یکی از مهمترین عناصر سخت افزاری در زمان پیاده سازی یک شبکه کامپیوتری است. هر کامپیوتر موجود در شبکه (اعم از  سرویس گیرنده یا  سرویس دهنده )، نیازمند استفاده از یک کارت شبکه است. کارت شبکه، ارتباط بین کامپیوتر و محیط انتقال (مانند کابل های مسی و یا فیبر نوری) را فراهم می نماید. اکثر مادربردهای جدید کامپیوترهای شخصی دارای یک کارت شبکه onboard می باشند. کارت شبکه جهت اتصال کامپیوتر به شبکه محلی در سرعت های ۱۰۰،۱۰و۱۰۰۰ مگابیت بر ثانیه به کار میرود.

جهت آشنایی بیشتر با انواع کارت شبکه و کاربرد آنها مقاله “کارت شبکه چیست؟ انواع آن کدام است؟ عملکرد آن در شبکه به چه صورت است؟” را مطالعه کنید.

مودم

در حال حاضر کاربران اینترنت به روش های مختلفی به اینترنت متصل می شوند اما یکی از راه های ساده و پرکاربرد برای اتصال به اینترنت استفاده از مودم های ADSL  یا مودم های مخابراتی می باشد.

جهت آشنایی بیشتر با انواع مودم و کاربرد آنها مقاله “مودم چیست؟ چه کاربردی دارد؟ انواع آن کدام است و چگونه کار می کند؟” را مطالعه کنید.

فایروال

یکی از تجهیزات اکتیو شبکه که امنیت شبکه را تامین می‌کند، فایروال است. وظیفه فایروال‌ این است که از عبور داده‌های غیر مجاز به شبکه جلوگیری کند.

جهت آشنایی بیشتر با انواع فایروال و نحوه عملکرد آن، مقاله “فایروال چیست؟ چه کاربردی دارد؟ چگونه کار می کند؟” را مطالعه کنید.

هاب

هاب یکی از ابتدایی ترین تجهیزات شبکه است که چندین رایانه یا سایر دستگاه های شبکه را به یکدیگر متصل می کند.

هاب عملکردی مشابه با سوئیچ دارد با این تفاوت که هاب از تکنولوژی قدیمی تری استفاده می کند و سرعت و عملکرد پایین تری نسبت به سوئیچ دارد و تقریباً منسوخ شده است.

هاب ها در لایه فیزیکی شبکه کار می‌کنند و  وظیفه اصلی آنها اتصال تمامی تجهیزات شبکه به یکدیگر است. تفاوت اصلی که هاب با سوئیچ دارد در برقراری ارتباط بین دستگاه ها می باشد. در سوئیچ داده ها به طور هوشمند برای مقصد خاص ارسال می‌شوند اما هاب اطلاعات را به همه درگاه ها یا پورت های دستگاه ارسال می‌ کند که همین امر سبب ایجاد ترافیک در شبکه و کندی سرعت شدید می‌شود.

جهت آشنایی بیشتر با هاب و انواع آن، مقاله “هاب شبکه چیست؟ انواع آن کدام است؟ چه مزایا و معایبی دارد؟” را مطالعه کنید.