تجهیزات اکتیو شبکه

هاب شبکه چیست؟ انواع آن کدام است؟ چه مزایا و معایبی دارد؟

هاب

یکی از دستگاه هایی که در شبکه ها استفاده می‌شود هاب است. در این مقاله قصد داریم درباره اینکه هاب چیست و چه انواعی دارد و مزایا و معایب آن چیست صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

هاب چیست؟

هاب، يکي از سخت افزارهایی است که درنصب و راه اندازی شبکه های کامپیوتری مورد استفاده قرار میگیرد و می توان گفت ارزان ترين روش اتصال دو يا چند کامپيوتر به يکديگر می باشد.

هاب یک نقطه اتصال متداول است که برای اتصال دستگاه ها در شبکه استفاده می شود و به عنوان یک اتصال مرکزی، برای تمام دستگاه هایی که به آن متصل می شوند، عمل می کند. هاب دارای پورت های زیادی است. اگر بسته ای به یک پورت برسد، همه قسمت های شبکه قادر به مشاهده آن هستند، زیرا بسته در پورت های دیگر کپی شده است. هاب شبکه، فاقد جداول مسیریابی است (برخلاف سوئیچ شبکه یا روتر).

انواع هاب شبکه

  • هاب پسیو (غیرفعال)

هاب های غیرفعال نقطه اتصال سیم ها هستند که به ایجاد شبکه فیزیکی کمک می کنند و توانایی تعیین اشکالات (bugs) و خطاهای سخت افزاری را دارند و به سادگی، بسته را از طریق یک پورت می پذیرد و آن را به همه پورت ها انتقال می دهد. هاب پسیو در مواجهه با سیگنال‌های دریافتی واکنش دیگری نشان نمی‌دهد؛ نه می‌تواند آن‌ها را بازتولید و نه تقویت کند.

  • هاب اکتیو (فعال)

هاب‌های فعال ضمن برخورداری از قابلیت‌های هاب غیرفعال، سیگنال‌های دریافتی را بازتولید و تقویت نیز می‌کنند. هاب اکتیو این قابلیت را دارد که بسته های آسیب دیده را هنگام ارسال، تعمیر کند و همچنین می تواند بسته های باقیمانده را نگه دارد و آنها را توزیع کند.

اگر یک پورت، سیگنال ضعیفی را دریافت کند که هنوز قابل خواندن باشد، آن وقت هاب فعال، سیگنال ضعیف را قبل از ارسال به پورت های دیگر، به سیگنال قوی تری بازسازی می کند. هاب‌های فعال از این نظر به تکرارکننده شبکه(repeator) شباهت دارند.

  • هاب هوشمند

هاب‌ هوشمند ضمن برخورداری از قابلیت‌های هاب فعال، به برخی نرم‌افزارهای مدیریتی نیز مجهز است که به تجزیه و تحلیل مشکل در شبکه و همچنین حل آنها کمک می کنند.

مزایای هاب

  • از انواع مختلف رسانه های شبکه پشتیبانی می کند.
  • هاب‌های شبکه معمولا ارزان هستند و از سوئیچ کم‌هزینه‌ترند.
  • کار کردن با هاب آسان است. هاب‌های شبکه کلا به پیکربندی و تنظیمات خاصی نیاز ندارند.

معایب هاب

  • با توجه به اینکه هاب شبکه سیگنال‌ های دریافتی را از مبدا به تمام پورت ها نیز ارسال می کند، زمینه را برای بروز حملات امنیتی فراهم می‌ کند.
  • توانایی انتخاب بهترین مسیر شبکه را ندارد.
  • تکثیر سیگنال منجر به برخورد یا تصادف سیگنال‌ ها (signal collision) می‌ شود. اما در سوئیچ احتمال بروز خطای برخورد تقریبا صفر است.
  • پورت‌ های هاب نیمه ‌دوطرفه (half-duplex) می باشند. یعنی دو پورت قادر به ارسال سیگنال به صورت همزمان برای هم نیستند. به عنوان مثال وقتی یکی از پورت‌ ها فرستنده است، دیگری فقط می تواند گیرنده باشد و برعکس.
  • هاب به‌جای انتقال مستقیم بسته‌ های داده از مبدا به مقصد، آنها را تکثیر می‌ کند و به همه ی پورت‌ های دیگر می ‌فرستد که باعث ایجاد ترافیک و  مصرف پهنای باند شبکه می شود.

تفاوت سوئیچ و هاب شبکه

هاب وسیله ساده ای است که همه ترافیک ورودی خود را به سایر پورت ها ارسال می کند که ای کار می تواند باعث ایجاد ترافیک غیر ضروری در شبکه شود. در صورتی که، سوئیچ ها این قابلیت را دارد که اطلاعاتی را در مورد دستگاه هایی که به آن ها متصل هستند، جمع آوری کنند و ترافیک ورودی را فقط به پورت مربوطه ارسال کنند. همچنین سوئیچ شبکه قابلیت حفظ ارتباطات به صورت همزمان را دارد. با توجه به این موارد هاب ها برای شبکه های کوچک مناسب هستند در صورتی که سوئیچ ها برای شبکه های بزرگ با ترافیک سنگین تر مناسب ترند.