تجهیزات اکتیو شبکه

مودم چیست؟ چه کاربردی دارد؟ انواع آن کدام است و چگونه کار می کند؟

مودم

بعد از اینترنت‌ Dial Up، مودم‌هایی ساخته شدند که وسیله‌ی ارتباطی بین کاربران و شرکت‌های ارائه‌دهنده‌ی اینترنت(ISP) باشند. پس از گذشت سال‌ها و پیشرفت تکنولوژی و البته نوع نیاز کاربران، مودم‌ها در مدل‌های مختلفی عرضه شدند. در این مقاله سعی داریم بگوییم مودم چیست و در ادامه به بررسی کاربرد آنها میپردازیم. با ما همراه باشید.

مودم چیست؟

مودم از ابتدای کلمات Modulator و Demodulator  ریشه می گیرد. در واقع می توان گفت مودم یک دستگاه سخت افزاری می باشد که وظیفه تبدیل سیگنال های دیجیتال به آنالوگ و برعکس را بر عهده دارد.

بخش مدولاتور (Modulator) در مودم اطلاعات دیجیتال خروجی از یک کامپیوتر را به سیگنال آنالوگ تبدیل می‌کند تا امکان ارسال آنها از طریق خطوط تلفن، DSL یا کابل فراهم شود. بخش دمدولاتور (Demodulator) در مودم، سیگنال‌های ورودی آنالوگ را به سیگنال دیجیتال تبدیل می‌کند تا توسط کامپیوتر قابل استفاده باشد.

کاربرد مودم

در واقع مودم کامپیوترها و روترها را قادر به ارسال و دریافت اطلاعات از شبکه‌ای مانند اینترنت می‌کند. استفاده از مودم کلید اصلی ورود به دنیای اینترنت و وب، سرویس‌های آنلاین تجاری، ایمیل و… می باشد.

برخی از شرکت‌های ارائه دهنده‌ی سرویس اینترنت (ISP)، مودم را به عنوان بخشی از قرارداد ارائه‌ی سرویس اینترنت به شما می‌دهند ولی می‌توانید مودم مناسب را به صورت جداگانه هم تهیه کنید.

انواع مودم رایج در بازار

  • مودم ADSL

رایج ترین و پرکاربردترین مودم اینترنت می باشد. مودم ADSL با استفاده از پورت تلفن (RJ-11) به شبکه‌ی تلفن و در نهایت سرویس‌دهنده‌ی اینترنت (ISP) متصل میشود. پس از تایید اطلاعات پیکربندی، شرایط لازم جهت اتصال به اینترنت ایجاد میشود. انتقال داده‌های تحت شبکه از دو طریق سیمی (با بهره‌‎گیری از پورت LAN یا RJ-45) و وایرلس (به‌وسیله‌ی فناوری Wi-Fi) شکل می‌گیرد.

  • مودم VDSL

در مودم VDSL سرعت و پهنای باند شبکه بسیار بالا است، در این فناوری انتقال داده‌ها با استفاده از فیبر نوری از ISP به محل موردنظر شما انجام می‌شود. این مدل با توجه به اینکه فیبر نوری در سراسر کشور پوشش دهی و پشتیبانی نمی‌شود، در حال حاضر چندان رایج نیست.

  • مودم WiMax

فناوری وایمکس، اولین بستر ارائه اینترنت بدون نیاز به خط تلفن در کشور بود. این فناوری پهنای باند ۳۰ الی ۴۰ مگابیت بر ثانیه را پشتیبانی می‌کرد. اولین نسخه وایمکس در سال ۲۰۰۱ ارائه و ۱۰ سال بعد آخرین نسخه آن در سال ۲۰۱۱ با نام WiMAX2+ معرفی شد.

  • مودم 3G/4G LTE

نحوه‌ی اتصال به اینترنت از طریق مودم‌های 3G و 4G از طریق سرویس‌دهی موبایل و به شکل بی‌سیم انجام میشود. شرایط اتصال به اینترنت 3G و 4G توسط اپراتورهای ارائه دهنده خدمات موبایل با استفاده از ایستگاه های فرستنده امواج (BTS) فراهم می شود. تفاوت بین 3G و 4G در سرعت و میزان پهنای باند آنها است.

  • مودم TD-LTE

مودم TD-LTE مانند مودم LTE است، با این تفاوت که این نوع مودم، نسخه ثابت این فناوری است. فناوری TD-LTE فقط با بهره‌گیری از مودم‌های اختصاصی قابل استفاده می باشد.

مودم‌ها نقش بسیار مهمی در انواع شبکه‌های خانگی و شبکه های بزرگ دارند. امروزه ویژگی‌های مودم و روتر با هم ترکیب شده و دستگاه‌های جدید در قالب مودم روتر ارائه میشوند. به‌ همین دلیل است که مودم ADSL شما میتواند هم‌زمان اتصال چندین موبایل، لپ‎‌تاپ، تلویزیون و… را از طریق وایرلس و یا کابل شبکه فراهم کند و همچنین ویژگی‌های امنیتی یک روتر را هم ارائه بدهد.