تجهیزات پسیو به مجموعه تجهیزاتی گفته می شود که عملکرد آن ها وابستگی به جریان برق نداشته باشد. به عبارت دیگر تجهیزات پسیو قطعاتی هستند که در تولید، تقویت یا هدایت سیگنالها نقشی ندارند.
مانند کابل شبکه، رک، سوکت، پچ پنل، پچ کورد و…
مفهوم پسیو شبکه را مجموع تجهیزات و خدمات پسیو شبکه می سازند. درواقع پسیو زیر ساخت یک شبکه نوپا است. خدمات پسیو متکی به یک نقشه اولیه راه اندازی و سازماندهی آن به وسیله تجهیزات ابتدایی است.
در این مقاله سعی بر این است تا با معرفی کلیه محصولات پسیو، کاربرد و تفاوتهای آن ها بتوانید دقت لازم را در انتخاب و خرید این محصولات به کار ببرید و محصولی متناسب با نیاز خود خریداری نمایید.
تجهیزات پسیو شبکه شامل چه مواردی هستند؟
- انواع داکت و ترانک
- انواع پچ پنل
- انواع مدیریت کابل
- انواع پاور ماژول
- انواع کابل
- انواع پچ کورد
- انواع کانکتور
- انواع کیستون
- انواع سوکت
- انواع تستر
- انواع رک آماده نصب
- …
داکت/ترانک
داکت ترانک محفظهای معمولاً از جنس PVC بوده که برای عبور دستههای کابل برق یا شبکه از رک تا پریزهای شبکه استفاده میشود. این وسیله علاوه بر جلوگیری از به هم پیچیدگی کابلها در طول مسیر، زیبایی فضای محیطی را نیز حفظ کند.
معمولاً در ساختمانهایی که بهصورت توکار کابلکشی شبکه و برق انجامنشده یا کابلکشی موجود جواب گوی نیاز فعلی نمیباشد راه حل استفاده از داکت ها و ترانک ها می باشد.
تفاوت داکت و ترانک در این است که از داکت برای مسیرهایی که حجم کابل عبوری کم میباشد استفاده میشود اما در مقابل از ترانک ها به دلیل سایز و ابعاد بزرگ برای عبور دسته کابلهای بیشتر و همچنین ایجاد نودهای شبکه و برق توکار استفاده میشود تا جلوه محیطی بهتر و زیباتری را ایجاد نماید.
جهت آشنایی بیشتر با داکت و ترانک، لطفا مقاله “داکت و ترانک چیست؟ چه تفاوتی باهم دارند؟” را مطالعه فرمایید.
کابل شبکه
کابل شبکه را می توان جزء اصلی یک شبکه نامید. این کابل درواقع از کنار هم قرار گرفتن ۸ رشته سیم مسی داخل یک پوشش پلاستیکی تشکیل شده است و بر اساس استانداردهای مختلفی ایجادشده است که تفاوت آنها در سرعتهای عبوری دیتا میباشد.
انواع کابل شبکه عبارتند از:
- Cat 5
- Cat 5e
- Cat 6
- Cat 6A
- Cat 7
جهت آشنایی بیشتر با انواع کابل شبکه، لطفا مقاله “کابل شبکه چیست؟ انواع کابل شبکه کدام است؟” را مطالعه فرمایید.
سوکت شبکه
سوکت شبکه یا RJ45 یک سوکت ۸ پین است که با دو نوع متد رنگبندی ۸ رشته سیم کابل شبکه در آن قرارگرفته و به هر چیزی که قسمت مادگی RJ45 داشته باشد متصل میشود مانند سوئیچ، روتر، پچ پنل و …
پچ پنل
پچ پنل باعث می شود تا مدیریت و عیب یابی شبکه سریع تر صورت پذیرد. پچ پنل ها در ۲ نوع کیستونی (Loaded) و بدون کیستون (Unloaded) وجود دارند. مدلهای کیستونی پچ پنل قسمت سرتاسری برای اتصال سیمهای هر کابل دارد ولی در مدلهای بدون کیستون روی پچ پنل ۲۴ یا ۴۸ سوراخ برای نصب کیستون وجود دارد.
جهت آشنایی بیشتر با پچ پنل به مقاله “پچ پنل چیست؟ چه کاربردی دارد؟” مراجعه فرمائید.
پچ کورد
پچ کوردها کابلهای آمادهای هستند که در کارخانه ۲ سر آن به سوکت RJ45 پانچ میشود. و در متراژهای ۳۰ سانتیمتر، ۵۰ سانتیمتر، ۱ متر، ۲ متر، ۳ متر، ۵متر، ۱۰متر و ۱۵ متر تولید و عرضه میشود.
رک
رک ها محل قرارگیری تجهیزاتی مانند سوئیچ، سرور، روتر، فایروال و پچ پنل ها میباشند که از نظر نوع قرارگیری به دو نوع دیواری و ایستاده تقسیم می شوند. رکها دارای دربهای فلزی، شیشهای و ترکیبی فلزی- شیشهای میباشند.
واحد اندازه رک، یونیت است. رک های ۶ یونیت، ۹ یونیت و ۱۲ یونیت قابلنصب روی دیوار و رکهای ۱۶ یونیت تا ۴۲ یونیت رکهای ایستاده می باشند. عمق رکها نیز دلیل دیگر تفاوت آنهاست.رکهای دیواری دارای عمقهای ۳۰،۴۵ و ۶۰ میباشد و رکهای ایستاده دارای عمقهای ۶۰، ۸۰ و ۱۰۰ میباشند.
جهت آشنایی بیشتر با رک و متعلقات آن به مقاله “رک چیست؟ چه کاربردی دارد؟ متعلقات رک چیست؟” مراجعه فرمائید.
مدیریت کابل
مدیریت کابل در دو نوع افقی و عمودی تولید میشود که مدلهای افقی معمولاً در حد فاصل پچ پنل و سوئیچ قرار میگیرد و برای مدیریت و مرتب سازی پچ کوردها استفاده میشود.مدیریت کابل عمودی غالباً در رک های ایستاده وجود دارد و جهت متراکم سازی کابلهای ورودی به داخل رک تا پشت پچ پنل استفاده میشود تا فضای رکها بهراحتی قابل دسترسی باشد.
جهت آشنایی بیشتر با پچ پنل، مقاله “مدیریت کابل چیست؟ چه کاربردی دارد؟” را مطالعه فرمائید.
پاور ماژول
پاور ماژول یکی از متعلقات مهم رک شبکه می باشد. پاورماژول وظیفه تغذیه تجهیزات وصل شده درون رک ایستاده یا رک دیواری را انجام می دهد.
انواع پاور ماژول عبارتند از:
- پاورماژول ۳ پورت
- پاورماژول ۶ پورت
- پاورماژول ۸ پورت
- پاورماژول ۹ پورت
جهت آشنایی بیشتر با پاورماژول، مقاله “پاورماژول چیست؟” را مطالعه فرمائید.
تستر شبکه
تستر شبکه وسیله ای است که با استفاده از آن می توان سرعت و کیفیت جابجایی اطلاعات روی بستر یک شبکه را اندازه گیری نمود. با توجه به پیچیدگی کار در شبکه نیاز به دستگاهی داریم که با تست عملکرد کابل های شبکه عیب های موجود را شناسایی کند. پس از اتمام کابل کشی یک شبکه کامپیوتری برای اطمینان از نحوه کابل کشی درست و برای اطمینان از نحوه صحیح کار شبکه و قطع نبودن کابل ها باید شبکه را با این وسیله تست نمود.
جهت آشنایی بیشتر با تستر شبکه به مقاله “تستر شبکه چیست؟ چه کاربردی دارد؟” مراجعه فرمائید.
کیستون شبکه
کیستون شبکه یکی از پرکاربرد ترین تجهیزات شبکه های داخلی می باشد. این قطعه نوعی کانکتور مادگی جهت برقراری ارتباط بین کابل شبکه با سایر تجهیزات دیگر مانند سوئیچ، روتر و سرور می باشد.
کیستون ها را می توان در انواع مختلف پچ پنل، باکس های روکار ، باکس های توکار یا باکس های کف خواب و فیس پلیت های مختلف جهت نصب روی ترانکینگ مورد استفاده قرار داد.
تجهیزات و ابزار ها
دستگاه و ابزارهایی وجود دارند که با استفاده آن ها می توان امور مربوط به کابل کشی و نصب تجهیزات را انجام داد مانند ابزار سوکت زن.
سوکت های دیواری
سوکت های دیواری دسترسی سیستم کاربران را به شبکه برقرار می کنند و به کاربران این امکان را می دهند تا با استفاده از کابل شبکه، به شبکه اصلی متصل شود.