زمانی را در نظر بگیرید که تجهیزات شبکه زیاد باشد، این تجهیزات به یکدیگر متصل هستند و در طول زمان ممکن است جا بجا شوند، بعد از این جابجایی ها نگهداری و مدیریت این تجهیزات به یک فاجعه تبدیل میشود
شما با انبوهی از اتصالات مواجه خواهید شد که برای تغییر و عیب یابی شبکه زمان زیادی از شما میگیرد.
راه حل این مشکل که ممکن است شما هم با آن روبه رو شده باشید، استفاده از محفظهای به نام رک (Rack) است. شما با استفاده از رک به انسجام و نظم در شبکه دست پیدا خواهید کرد.
تا انتهای مقاله با ما همراه باشید تا با انواع رک آشنا شوید و متعلقات آن را بشناسید.
رک چیست؟
رک، سخت افزاری است که متعلقات شبکه مانند سرور، سوپیچ، روتر، UPS و دیگر تجهیزات شبکه را در خود جای میدهد. واحد اندازه گيری رک يونيت(Unit) می باشد كه هر يونيت تقریباً معادل 5 سانتی متر می باشد.
کاربرد رک در شبکه
- افزایش کارایی: با استفاده از رک میتوان محیط مناسبی برای تجهیزات شبکه فراهم کرد که دارای تهویه مطلوبی باشد. این امر باعث میشود تجهیزات به نهایت کارایی خود برسند.
- افزایش طول عمر تجهیزات: با استفاده از رک تجهیزات شما کمترین جابجایی را در طول فعالیت خود خواهند داشت بنابراین عمر تجهیزات افزایش پیدا خواهد کرد.
- صرفه جویی در فضا: زمانی که تجهیزات درون رک نصب میشوند فضای کمی را اشغال میکنند مخصوصا زمانی که از رک های دیواری استفاده کنیم.
- راحتی در گسترش شبکه، مدیریت و عیبیابی آن
انواع رک
- رک ایستاده
- رک دیواری
رک ایستاده
رک ایستاده برای نصب سرور و تجهیزات شبکه استفاده میشود. کاربرد رک ایستاده در دیتاسنترها و جاهایی است که تعداد تجهیزات سرور و شبکه، زیاد است. رک های شبکه ایستاده بزرگترند و روی زمین قرار میگیرند و ممکن است چرخ هم داشته باشند. حتما تا به حال این مدل را در شعبههای بانک مشاهده کرده اید.
تعداد یونیتهای این مدل معمولا از ۱۲ تا ۴۸ عدد و عمق آنها هم از ۴۵ تا ۱۰۰ سانتی متر است.
رک دیواری
نوع دیگری از رک هم وجود دارد که بر روی دیوار و یا سقف نصب میشود. رک دیواری باعث صرفه جویی در فضا میشود. در شرایطی که کمبود فضا داریم و یا رک ایستاده قابل استفاده نیست، کاربرد دارد. همچنین در مواردی که تعداد تجهیزات شبکه کم است مانند شبکه های خانگی و کوچک، معمولا از این مدل استفاده میشود.
این نوع رک ها معمولا ۹ تا ۶۵ یونیت دارند و عمق آنها هم معمولا بین ۳۵ تا ۶۰ سانتیمتر است.
رکمونت چیست؟
به دستگاهی که قابلیت نصب در داخل رک را دارد گفته میشود. این دستگاه میتواند سرور، روتر، سوئیچ و سایر دستگاه های شبکه باشد.
متعلقات رک شامل چه چیزهایی میشود؟
- فن رک: فن برای تهویه محیط رک و خنک نگه داشتن تجهیزات جهت بالا بردن کارایی و جلوگیری از خرابی تجهیزات و افزایش عمر دستگاها به کار میرود. در تمام مدلها قسمتی برای نصب فن به تعداد وجود دارد.
- بلانک پنل: قسمت هایی از رک که خالی مانده و دستگاهی نصب نشده را با بلنک پنل میپوشانیم تا ظاهر تمیزتری به رک بدهیم.
- سینی رک: سینی رک برای افزودن طبقه به رک استفاده میشود و در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارد.
- پاور ماژول PDU: پاور ماژول وظیفه فراهم کردن برق تجهیزات شبکه درون رک را بر عهده دارد و ولتاژ برق را کنترل کرده تا آسیبی به تجهیزات وارد نشود.
- لایت پنل: یک لامپ LED است که درون رک برای محیط های کم نور، روشنایی را فراهم میکند.
- پچ پنل: وظیفه نگهدارنده کابل، منظم کردن و نگهداری پچ کوردهایی است که در قسمت جلویی وجود دارد.
- نگهدارنده کابل: کابل ها و سیم های برق را سازماندهی کند تا مدیریت آنها آسان باشد.