در چند سال اخیر بحث اینترنت بینالملل و داخلی در کشور بسیار داغ شده است. مخصوصا از زمانی که سازمان تنظیم مقررات، قانون تفاوت حجم مصرفی برای سرورهای داخلی و خارجی را تصویب کرد.
با تصویب این قانون افراد بسیاری در میزان حجم مصرفی و نحوه محاسبه آن توسط شرکتهای ارائهدهنده خدمات اینترنت، دچار سردرگمی شدند.
پاسخ این سوال که اینترنت بینالملل و داخلی چیست و ترافیک داخلی و خارجی چه تفاوتی با یکدیگر دارند، برای بسیاری هنوز مبهم است. در ادامه این مقاله به این ابهامات پاسخ خواهیم داد.
اینترنت خارجی (ترافیک بین الملل) چیست؟
زمانی که سرور یک وبسایت خارج از ایران قرار داشته باشد، درخواست شما از داخل ایران به سمت روترها و سرور آن به مقصدی خارج از کشور ارسال میشود. پاسخ ارسالی از آن سایت نیز روی همان بستر به سمت کامپیوتر شما بازمیگردد.
بنابراین ارسال و دریافت اطلاعات در بستری خارج از ایران صورت میگیرد. به حجم مصرفی برای ارسال و دریافت این اطلاعات به سرور خارج از کشور، ترافیک خارجی میگویند که در این حالت اینترنت مصرفی شما اینترنت بینالملل است.
اینترنت داخلی (ترافیک داخلی) چیست؟
اگر سرور یک وبسایت داخل ایران قرار داشته باشد، درخواستی که به روتر برای باز شدن صفحه سایت رسیده به سمت سرور آن در داخل کشور فرستاده میشود. بنابراین به دریافت و ارسال اطلاعات روی بستر شبکه داخلی کشور، اینترنت داخلی میگویند.
نکته قابل توجه این است که اگر با VPN آدرس یک سایت که بر روی شبکه داخلی قرار دارد، باز کنید، دیگر شما از اینترنت داخلی استفاده نمیکنید. دلیل این اتفاق این است که VPN آدرس IP خارجی را جایگزین آدرس IP داخلی میکند و این گونه به نظر میرسد که یک فرد خارج از ایران درخواست باز کردن سایتی در ایران را دارد.
تعرفه اینترنت داخلی و خارجی
طبق مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، ترافیک مصرفی در اینترنت داخلی نسبت به اینترنت خارجی نیمبها محاسبه میشود. هنگام خرید بستهها و سرویسهای اینترنت معمولا مقدار آستانه مصرف آن به روش محاسبه اینترنت داخلی ذکر میشود.
نکته مهمی در مورد اینترنت داخلی و نیم بها حساب شدن ترافیک مصرفی آن وجود دارد. شرط لازم برای نیم بها حساب شدن ترافیک، تنها داخلی بودن سرور سایت نیست. علاوه بر آن باید نام سایت مورد نظر در پرتال سازمان فناوری اطلاعات ایران به آدرس http://ito.gov.ir یا با استفاده از لینک icip.ito.gov.ir دامنه و آدرس (IP) ثبت شود تا این آدرسها توسط این سازمان به اپراتورهای اینترنتی برای اعمال اینترنت نیمبها اطلاع داده شود.